Τι είναι η ωμή ακατέργαστη σοκολάτα και γιατί να τη τρώμε;

Η μαύρη σοκολάτα παρασκευάζεται από το διατροφικά πλούσιο καρπό του κακαόδεντρου. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη για την υγεία, όπως τα αντιοξειδωτικά, το κακάο περιέχει τόσο μαγνήσιο όσο και θείο, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, από φυσικού του, περιέχει ένζυμα που διατηρούν την ανανδαμίνη. (Τι είναι η ανανδαμίνη; Ενα συστατικό που περιέχεται στη σοκολάτα υγείας με ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα: έτσι εξηγείται η ευδαιμονία που νιώθουμε με κάθε κομμάτι σοκολάτας που λιώνει απαλά στο στόμα μας. Οι βοτανολόγοι, που κάτι ήξεραν, ονόμασαν το κακαόδεντρο Theobroma Cacoa, δηλαδή τροφή των θεών ). Αυτή η χημική ουσία προάγει την ευτυχία, την καλή διάθεση και την αγάπη, συναισθήματα που συχνά αποδίδονται στη σοκολάτα.
Δυστυχώς, όταν το κακάο περνά μέσα από την τυπική διαδικασία καβουρντίσματος, το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών συστατικών του διαλύεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το καβούρντισμα αυξάνει την αρνητική επίδραση ορισμένων ουσιών, όπως η καφεΐνη. Ενώ η ωμή σοκολάτα προάγει φυσικά την εγρήγορση, η καφεΐνη που υπάρχει στο καβουρντισμένο φασόλι κακάο προκαλεί αϋπνία, ευερεθιστότητα και ανησυχία.
Για να πάρετε τα μέγιστα οφέλη από την κατανάλωση σοκολάτας, σας συνιστούμε να τρώτε ωμή ακατέργαστη βιολογική σοκολάτα. Διατίθεται σε διάφορες μορφές. Οι ωμές ακατέργαστες σοκολάτες είναι ελάχιστα επεξεργασμένες και χωρίς πληρωτικά. Επίσης, είναι διαθέσιμες χωρίς ζάχαρη ή με την προσθήκη φυσικών γλυκαντικών .
Και γιατί ακατέργαστη;
Πολύ καλή ερώτηση.
Πρόκειται ουσιαστικά για την προσπάθεια να διατηρήσουμε όσα περισσότερα καλά στοιχεία βρίσκονται στο φυσικό φασόλι κακάο, όταν έχουμε να κάνουμε με την παρασκευή σοκολάτας. Το εκπληκτικό είναι ότι τα ωμά (ακαβούρντιστα) φασόλια κακάου είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, καθώς και ότι όλες οι σοκολάτες φτιάχνονται από αυτά τα φασόλια. Το πρόβλημα είναι ότι η παρασκευή της σοκολάτας είναι μια πολύ βιομηχανική διαδικασία – η οποία περιλαμβάνει συνήθως πολλή θερμότητα και την προσθήκη συστατικών που δεν είναι στην κορυφή των υγιεινών πινάκων διατροφής. Έτσι, για να το πούμε απλά, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι μέθοδοι επεξεργασίας στη συμβατική σοκολάτα τείνουν να καταστρέψουν τα πιο θρεπτικά στοιχεία των φασολιών κακάο , ιδίως τα φλαβονοειδή που είναι υπεύθυνα για την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Όλα τα σοκολατοειδή στη «γλυκιΑρμονία» είναι ήπια παρασκευασμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιώντας κακάο που δεν έχει υποστεί καβούρντισμα ή να έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.
Διαφάνεια στα υλικά μας
Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της σοκολάτας μας είναι η αισθητή απουσία της ραφιναρισμένης ζάχαρης. Η εξευγενισμένη (λευκή) ζάχαρη αποτελεί βασικό συστατικό στις περισσότερες συμβατικές σοκολάτες και συμβάλλει στη διαβόητη φήμη της ως πρόχειρη τροφή. Είμαστε πρόθυμοι να αναστρέψουμε αυτή την έννοια – πιστεύουμε ότι η σοκολάτα προσφέρει μια πολύτιμη πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών και είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή.
Είναι ο τέλειος γάμος της υγείας και της απόλαυσης που καθορίζει τα προϊόντα μας και αυτή την αρχή προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε και με τα προϊόντα σοκολάτας.
Έτσι, σας προτρέπουμε να απολαύσετε κι εσείς την πιο υγιεινή σοκολάτα!

Σχολιάστε